sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Onnellista työtä!

Minulla on työkaveri, joka on hämmästyttävän positiivinen ihminen. Hän on etsii aina hyviä asioita työstä ja olosuhteista, sulkematta silti silmiään epäkohdilta. Facebookissa hän julistaa olevansa onnellinen ja rakastavansa työtään, mutta antaa myös negatiivisten tunteiden tulla, jos on huono päivä. Hän ei anna työnantajan asettamien myyntitavoitteiden lannistaa, vaan tekee parhaansa ja katsoo vasta kvartterin lopuksi, kuinka hyvin tavoitteet tulivat täyteen.

Poikkeuksellista.

Miten hän sitten pärjää työssään? Hänet palkittiin juuri yhtenä kvartterin parhaista työntekijöistä. Hän ylitti reippaasti tavoitteensa. Hän on kiitollinen saamastaan tunnustuksesta ja odottaa jo innolla seuraavaa työviikkoa haasteineen.

Tähti on syttynyt!

Harvard Business Review:n tammi-helmikuun numerossa oli Shawn Achorin artikkeli "Positive Intelligence" (Positiivinen älykkyys). Siinä kerrotaan, kuinka tutkimukset ovat osoittaneet positiivisen asenteen lisäävän työn tuloksia mm näillä osa-alueilla: tuottavuus, luovuus, sitoutuminen. Tyytyväisyys omaan elämään on suoraan yhteydessä liike-elämän tuloksiin. Tuleepa mieleen tuo häikäisevän poikkeuksellinen työkaverini.

Artikkelissa kerrotaan esimerkki muutosjohtamisesta, jossa otettiin mukaan työntekijöiden onnellisuuden tukeminen. Muutospaineiden keskelläkin tämä kaukaa viisas johtaja antoi säännöllisesti positivista palautetta tiimilleen. Tiukan asiapresentaation keskellä hän jaksoi muistuttaa yrityksen arvoista. Hän järjesti työntekijöilleen onnellisuusvalmennusta. Yllättäen tulokset olivat  todella hyviä ja suuri muutos saatiin vietyä läpi menestyksellä.

Saman artikkelin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet myös muunmuassa, että elämäänsä tyytyväisillä työntekijöillä on vähemmän sairauspoissaoloja ja asiakkaat ovat tyytyväisempiä heiltä saamaansa palveluun.  Lisäksi tutkimuksissa oli huomattu, että kaupoissa, joiden työntekijät olivat onnellisia, tuottivat enemmän liikevaihtoa ja voittoa per liiketilan neliö kuin verrokkiryhmä.

Usein työpaikoilla ajatellaan, että hyvä tulos tuo onnea ja hyvää kaikille, ja siksi tulosta tavoitellaan.  Yksilötasolla ajattelemme, että sitkun saavutamme tietyn tavoitteen, voimme olla onnellisia ja tyytyväisiä itseemme. Artikkelin mukaan tämän ajatuksen saisi kääntää päälaelleen ja koettaa panostaa onnellisuuteen, luottaen siihen, että myös tuloksia tulee sen myötä.

Mikä parasta, onnellisuuttaan voi jokainen lisätä ihan itse harjoittamalla aivojaan. Onnelliseksi voi siis oppia! Ehkä työkaverini, josta alussa kerroin on luonnonlahjakkuus, tai ehkä hänkin on opetellut onnelliseksi, sitä emme tiedä. Mutta artikkelin mukaan, sinä ja minäkin voimme harjoitella onnellisuutta esimerkiksi valitsemalla seuraavista tutkimuksen tehokkaiksi todistamista harjoituksista* yhden ja tekemällä sitä päivittäin:

- Kirjoita 3 asiaa, joista olet kiitollinen
- Kirjoita positiivinen viesti jollekin oman sosiaalisen verkostosi jäsenelle
- Mietiskele 2 minuutin ajan omalla työpisteelläsi
- Liiku 10 minuutin ajan
- Varaa pari minuuttia aikaa ja kuvaile päiväkirjaan viimeisen vuorokauden aikana tapahtunut merkityksellisin asia

Onnellista alkavaa työviikkoa kaikille! Ja sinulle, joka ehkä itsesi tästä tunnistit: Vilpitön ihailuni ja onnitteluni! You rock! 

 PS Kiitos Sini, joka saatoit käsiini ko. artikkelin ;-)!

* Artikkelissa kerrottiin, kuinka eräässä tutkimuksessa näitä harjoituksia päivittäin 3 viikon ajan tehneet olivat verrokkiryhmää tyytyväisempiä, työhönsä sitoutuneempia ja vähemmän masentuneita. 4 kuukautta harjoitusten lopettamisesta tehtiin samat testit ja onnellisuuden huomattiin parantuneen vielä entisestään.

4 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä kirjoitus!

    Olen viime vuosien aikana alkanut pahasti allergisoitua ainaiselle valittamiselle, joka jotenkin "kuuluu" normaaliin työelämään. Olen kiertänyt työni puitteissa saman ison työnantajan eri toimipisteitä, joista toiset toiset ovat varsinaisia ongelmapesiä ja toiset onneloita. Molemmissa valitetaan yhtälailla kaikesta oli sitten syytä tai ei. Valittaminen ja epäkohtien etsiminen tuntuu olevan normi käytäntö ja sen määrä vakio. Tottakai epäkohtia on aina, mutta jos vain valittaa ilman että PUUTTUU niihin tai yrittää itse vaikuttaa asioihin, aiheuttaa valittaminen vain negatiivista tunnelmaa ympärilleen.

    Hiukan tässä syrjähdin aiheesta, mutta tämä on työelämän onnellisuuden suurin haaste mielestäni. Negatiiviset kanssatyöntekijät. En itse tokikaan ole mikään pulmunen ja ikionnellinen, mutta yritän olla valittamatta turhasta ja myös saattaa työkavereille tiedoksi, että monet asiat ovat myös erittäin hyvin. Ne vaan pitää nähdä. Jäisi sitä aikaa sitten sille työnteollekin ja tuloskin voisi olla parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirka kommentista :) Olen samaa mieltä, mitä tulee valittamiseen: se tarttuu niin nopeasti ja myrkyttää ilmapiirin. Siitä on todella vaikea pysyä erillään ja se vaan tempaisee kenet tahansa mukaansa, minutkin, monta kertaa. Minuakin on kuitenkin ärsyttänyt aina se, että ne pahimmat valittajat eivät yleensä kuitenkaan ole valmiita tekemään näille ilmeisille epäkohdille mitään.

      Mutta mites sen saisi sitten muuttumaan, kun oma onnellisuus on kuitenkin loppupeleissä omasta itsestä kiinni. Siinäpä tuhannen taalan kysymys! Onneksi kuitenkin hyvä mieli ja positiivisuuskin tarttuvat, ja vieläpä nopeammin kuin negatiivisuus ja valittaminen. Niitä lisää siis!

      Poista
  2. Hyvä aihe! Kirjoitus on hyvä, samoin eo. kommentti. Aiempaan ammattiini viitaten... Jokainen työpaikalla on vastuussa työpaikan ilmapiiristä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä niin, äiskä! Ja voi kunpa työnantajatkin tajuaisivat arvostaa enemmän onnellisuutta ja yrittää tietoisesti lisätä sitä!

      Poista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)