Vähähiilihydraattinen (VHH) leivonta

Kerron blogini taustasta ja siitä mistä ilon etsinnässä on minun kohdallani kysymys täällä.  Yksi merkittävä ilon ja innostuksen lähde minulle on leipominen. Aiemmassa blogissani  kerron, kuinka ensin innostuin muffinsseista ja lopulta päädyin tehtailemaan täytekakkuja suorastaan intohimoisesti. Oli aivan mahtava kokemus innostua jostain niin paljon!

Kesällä 2011 siirryimme perheeni kanssa kuitenkin noudattamaan enemmän tai vähemmän tarkasti vähähiilihydraattista ruokavaliota. Vähähiilihydraattisuus sopii meille oikein hyvin, eikä vähiten mieheni diabeteksen vuoksi. Itsellänikin ruokavaliomuutos on ollut erittäin positiivinen, ja aion pitää siitä kiinni. 

Mutta, ruokavaliomuutoksen myötä jouduin miettimään uudelleen suhteeni leipomiseen. Mikä neuvoksi, kun olin päättänyt välttää kahta leipomisen perusainesosaa, vehnäjauhoja ja sokeria? Tiedän, että eivät ne pieninä määrinä silloin tällöin haittaisi, mutta minä kun haluaisin leipoa paljon ja usein? Voisinko edes hyvillä mielin tarjota haitalliseksi tietämistäni aineista tekemiäni leivonnaisia rakkailleni? Mutta toisaalta, en haluaisi luopua intohimostani, kun sen kerran olin juuri löytänyt. Vaikeita kysymyksiä. Olen sitä aiemminkin pähkäillyt tässä blogissani täällä.

Innostuin sitten kokeilemaan vähähiilihydraattista leivontaa. Se on edellyttänyt perehtymistä uusiin aineisiin ja niiden "kemioihin", mutta on ollut älyttömän mielenkiintoista ja hauskaa.  Fiber Husk, mantelijauhot, BakePro, erytritoli - mikä uusi maailma minulle onkaan avautunut. Olen tässä blogissa jakanut kokemuksiani tuossa uudessa maailmassa, ja kehittänyt jo muutaman omankin reseptin. 

Olen asiasta hyvin innostunut, ja se on näkyy mm. siinä, että huhtikuussa 2012 julkaisin ensimmäisen free lance -juttuni nimenomaan vähähiilihydraattisesta leivonnasta Fit Karppaaja -lehdessä. Asiasta kerron enemmän täällä. Tuota juttua varten sain melko syvällisesti paneutua jauhojen maailmaan ja se oli erittäin mielenkiintoista ja antoisaa. 

Innostukseni aiheesta vain kasvaa, ja tässä blogissa onkin odotettavissa lisää reseptejä ja tietoa vähähiilihydraattisesta leivonnasta.

VHH- ja karppilukijat, lämpimästi tervetuloa! Tämä ei ole pelkästään tätä aihetta käsittelevä blogi, mutta kuten yllä kerron, aihe on hyvin lähellä sydäntäni ja olen siitä hyvin innostunut - ja jopa vähän myös asiaan perehtynyt. Kommentteja ja vinkkejä otetaan mieluusti vastaan!

2 kommenttia:

  1. Hei! Kiitos ohjeistasi. Aion kokeilla niitä itse. Olen myöskin noudattamassa vhh-ruokavaliota ja ohjeet ovat tervetulleita.

    VastaaPoista
  2. Hei, Olen vasta alkanut noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota ja kuten sinullakin, leivonta on ollut minulle harrastus, joka on nyt jäänyt taka-alalle. Mainitset karppisokerin terveellisenä ja luonnollisena vaihtoehtona sokerille. Oletko etsinyt tietoa karppisokerin terveydellisistä vaikutuksista? Tutkimuksia on aika vähän, mutta ainakin Yhdysvalloissa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan karppisokeri on haitallista terveydelle. Mietinkin vain mitä tässä enää uskaltaa käyttää. Luonnolliseksi mainostetut tuotteet kun ovat usein kuitenkin kovan prosessin läpikäyneitä... Itse en ole vielä uskaltautunut käyttämään karppisokeria, juurikin vähäisen ja ristiriitaisen tutkimustiedon vuoksi. Suosittelen lukemaan kirjan Kunnon salat (2009), jossa kerrotaan paljon painavaa asiaa ravitsemuksesta, prosessoiduista tuotteista, sairauksista ja paranemisprosessista ym. mielenkiintoisesta. :)

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)