Äskettäisessä postauksessani kerroin mantelijauheesta, joka on tämän reseptin pohjana, vaikka se ei siis varsinaisesti ole "jauho". Tällaisissa piirakkapohjissa se kuitenkin toimii, varsinkin kun sekoitin mukaan psylliumia parantamaan rakennetta ja mantelirouhetta tuomaan kivaa suutuntumaa. Täyte on lähes täysin alkuperäisestä reseptistä, josta Ahmijaa lämpimästi kiitän! Häivähdys sitruunaa on kuin piste i:n päälle tässä herkussa.
Pohja:
1,5 dl mantelijauhetta
1 rkl psylliumia
0,5 dl mantelirouhetta
50 g voita
1 kananmuna
1 rkl luomuruokokidesokeria
Sekoita ainesosat keskenään sähkövatkaimella. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esipaista 175 asteessa 7-10 minuuttia.
Täyte:
250 g raejuustoa
2 kananmunaa
1 tl psylliumia
0,5 dl luomuruokokidesokeria
1 luomusitruunan kuori
0,5 l tuoreita (tai pakaste-) mustikoita
Riko munien rakenne ja sekoita niiden joukkoon raejuusto, psyllium, sokeri ja sitruunankuori. Levitä seos esipaistetun pohjan päälle ja kaada lopuksi päälle mustikat.
Paista 200 asteessa 25-35 minuuttia. Seuraa paistumisprosessia, ja ota piirakka pois uunista tai pienennä lämpötilaa, jos reunat alkavat mustua.
Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Tarjoa aidolla vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.
Hyvin maistui vieraillemme! Rakenteen säilymisen kannalta tärkeää on antaa piirakan kunnolta jäähtyä ennen tarjoilua. Jos nyt malttaa ;) |
Oi, tämä täytyykin laittaa muistiin, näyttää tosi lupaavalta! :)
VastaaPoistaSagu, hauska kuulla - tule ihmeessä sitten kertomaan, kuinka onnistui!
PoistaTein tänään! Korvasin osan täytteen raejuustosta maitorahkalla ja muutin vähän ainesosien suhteita (ei ollut vuokaa käytössä, piti tehdä pellille). Maku on kuitenkin vallan loistava ja piirakka on tosiaan täyttävää :) Herkullista!
PoistaHienoa, Sagu! Tosi hauskaa että kokeilit ja onnistuit. Kiitos kun tulit kertomaan!
PoistaMitäs toi psyllium taas olikaan ja löytyykö sekin normiruokakaupasta? Hauska idea käyttää täytteeseen raejuustoa, hmm... :-)
VastaaPoistaReija: Psylliumjauhetta löytyy normiruokakaupasta gluteenittomien tuotteiden hyllyltä. Esimerkiksi Fiber Husk-nimellä löytyy pusseja, mutta muitakin merkkejä on. Psyllium on Plantago Ovata -kasvin siemenistä tehtyä jauhetta ja se on erittäin kuitupitoista. Lisäksi sen sanotaan muutenkin olevan tosi terveellistä. Kirjoitan siitäkin piakkoin artikkelin blogiin :)
PoistaKarppauksesta en perusta, mutta näistä ohjeista monet menee meilläkin käyttöön, kun lapsella on keliakia. Psylliumit ja mantelijauheet on sitä kautta tuttuja. Ja psylliumia löytyy kyllä ihan "normaalikaupasta", sellainen leivinjauheennäköinen purkki on meilläkin maustehyllyssä.
VastaaPoistaT. ex-kollega Taina
Taina: en minäkään niin karppauksesta välitä mutta hyvinvoinnista ;) Mulla sokerin, tärkkelyspitoisten kasvisten ja viljojen sekä lisäaineiden vähentäminen ruokavaliosta on tuonut tosi paljon etuja: olen pirteämpi, olo on kevyempi, ei turvotusta, ei verensokerin heilahteluja jne. Mukavaa kuulla että saat blogistani ideoita!
PoistaTekaisin tuon piirakan ja hyvää tuli, vaikka mantelirouheen tilalta käytinkin kaapista löytämääni mantelilastua. Mustikkaa käytin hiukan vähemmän, n. 3 dl.
VastaaPoistaHieno homma! Variaatiovaraa siis on :)
Poista