sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Ajatuksen voimaa

Viikkoni on ollut loistava. Olen saanut vireille paljon sellaista, mitä olen halunnutkin. Varmasti kirjoitan vielä niistä tarkemminkin, sillä olen täysin varma siitä, että niistä seuraa vielä hienoja asioita jotka tavalla tai toisella liittyvät tähän blogiin. Ai kuinka sen tein? No, yksinkertaisesti päätin vastustaa kaikin voimin negatiivisia ajatuksia ("ei tästä mitään tule kuitenkaan") ja korvata ne positiivisilla ("varmasti onnistuu, kunhan vain yritän")!

Perjantai-iltana sitten istahdan lukemaan naistenlehtiä rentoutumistarkoituksessa, ja silmiini osuu tämä. Kodin Kuvalehden artikkeli, jossa psykologi julistaa, kuinka pessimismi on hyväksi. En voisi olla enemmän eri mieltä! Tämä on ensimmäinen kerta blogini historiassa, kun otan näin voimakkaasti kantaa mihinkään, mutta nyt on sen aika.

Pelko, viha ja pessimismi suojaavat kyllä varmasti ihmistä pettymyksiltä ja monilta vaaroilta. Mutta samalla ne myös estävät eteen päin menon, kehityksen, onnistumiset, ilon ja voiman.  Uskon, että ne on tarkoitettu selvitymiskeinoiksi ääritilanteisiin, joissa meitä uhkaa oikeasti jokin suuri vaara, tai on kohdannut jokin suuri menetys. Mutta ei sovellettavaksi siellä, missä perusasiat ovat kunnossa.

Pessimismi ja negatiivisuuus tarttuvat ja ruokkivat itseään. On monta kertaa nähty, miten helposti esim. työpaikalla valittaminen ja kaikenlainen kielteisyys tarttuu ympärillä olijoihin aiheuttaen ahdistusta, katkeruutta ja pelkoa. Lopulta kaikki on yhtä kurjuutta ja - oho - "yllättäen" ne kaikki synkimmätkin spekulaatiot alkavat toteuttaa itse itseään!
Onneksi on myös toisin päin, yksikin iloinen ja positiivinen ihminen voi luoda valoa ympärilleen ja saada asiat sekä näyttämään paremmalta, että myös oikeasti sujumaan paremmin. Myös myönteisyys on onneksi tarttuva voimavara. Sen saa myös helposti käyttöönsä, Tuure Kilpeläisen kappaleen mukaan:


Ajatuksen voima

Ajatuksen voimalla voi siirtää vuoria
tai tehdä kynnyksistä esteitä ja pysyy jumissa
ja kun painat pitkin valtateitä mielessäsi väikkyy
ajatus.

Ajatuksen voimalla sä päädyt palatsiin
tai alas katuojaan jos päässäs päätät niin
ja kun painat kaiken villaisella mielessäsi ohjaa
ajatus.

Jos kaunis mielesi on, niin kauniimaksi tuut.
Millainen mielesi on, niin sellaiseksi muutut

Eikä yksikään mutteri, kivikirkko tai linkkari 
ole syntynyt itsestään vaan ensin sisällä jonkun pään.
Jos kaunis mielesi on, niin sellaiseksi muutut.
Se on ajatuksen voimaa.

Ajatuksen voimalla vanhenet vuosia
tai pysyt mieleltäsi leikkivänä lapsena
ja kun painat hissin nappulaa niin mielessäsi on ensin
ajatus.

Ajatuksen voimalla voi jakaa rakkautta
tai pitää yllä vihaa, hautoa kostoa
ja kun painat liipasinta, niin mielessäsi on ensin 
ajatus.

Jos kaunis mielesi on, niin kauniimmaksi tuut.
Millainen mielesi on, niin sellaiseksi muutut

Eikä yksikään tikari, autopommi tai kivääri 
ole syntynyt itsestään vaan ensin sisällä jonkun pään.
Jos kaunis mielesi on, nin sellaiseksi muutut.
Se on ajatuksen voimaa.
Ajatuksen voimaa.
 Voiko se oikeasti olla niin helppoa? Mikset kokeilisi? Minäkin kokeilin menneellä viikolla, ja sain jo viikossa aikaan huikeita edistymisiä!

5 kommenttia:

 1. Niin sait toden totta! Mielenkiinnolla odottelen seuraavaa kuulumisten vaihtoa! =P

  VastaaPoista
 2. Hienot sanat tuossa Tuuren kappaleessa!

  Kun kävimme hiljan Bangkokissa, lähes joka paikassa paikalliset ihmiset hymyilivät paljon ja olivat sangen ystävällisiä. Minulle tuli hassu onnentunne hymyistä ja hymyilin automaattisesti takaisin. Ihmeen pienellä asialla saa itselle ja mahdollisesti toiselle iloa. Minulla on nyt oma hymyilykamppanja menossa ;)

  VastaaPoista
 3. Hannerika: niin minäkin :-)

  Hiidenuhma: Hymyn voima on valtava sen kokoon nähden! Hymyillen on todella vaikea olla pahalla tuulella. Hymystä seuraa hyviä ajatuksia sekä muille, että itselle. "Tykkään" kampanjastasi :)

  VastaaPoista
 4. Luin KK:n jutun ja minua siinä ärsyttää ehkä eniten sellainen mustavalkoisuus että optimismista ja positiivisuudesta tehdään YLTIÖsellaista ja pessimismistä taasen pelkästään realismia. Näinhän asia ei ole. Kaikkien onnellisuustutkimusten mukaan positiivinen elämänasenne ja tulevaisuuden suunnitelmat ja haaveet lisäävät onnellisuutta. Miksi siis pitäisi ajatella vartavasten negatiivisesti tai pessimistisesti? Realismia en tähän sekoita, koska sitä jokainen ihminen tarvitsisi edes hippusen. Itse olen seurannut elämäni sivu muutamaa pessimististä ihmistä ja he toimivat varottavina esimerkkeinä siitä, minkälaiseksi en halua koskaan ryhtyä.

  Itse yritän tavoitella optimistista realismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä Mirka, hyvin sanoiksi puettu! Kaikkeen ei voi vaikuttaa asenteellaan, mutta hyvin moniin asioihin voi, ehkäpä useampiin kuin monesti luulemmekaan.

   Minä olen mielelläni onnellinen optimisti :)

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)