tiistai 31. heinäkuuta 2012

Mustikkapiirakka

Ah, tuoreita mustikoita lähimetsästä - mikä voisi olla herkullisempaa! Inspiroiduin Ahmija -blogin mustikkapiirakkareseptistä tekemään oman muunnelmani. Aivan täysin "karppi" tämä resepti ei ole, sillä käytin siinä ruokokidesokeria (koska kaapissa ei juuri nyt sattunut olemaan Karppisokeria), mutta ei se mitään: minua kiehtoo ajatus saada vähähiilihydraattista leivontaa maailmankartalle esittelemällä reseptejä, joiden ainesosat löytyvät mistä tahansa ruokakaupasta. Tuon vaatimuksen tämä resepti siis täyttää. Varmaankin makeutuksen voisi korvata erytritolilla tai stevialla - tule ihmeessä kertomaan, jos kokeilet!

Äskettäisessä postauksessani kerroin mantelijauheesta, joka on tämän reseptin pohjana, vaikka se ei siis varsinaisesti ole "jauho". Tällaisissa piirakkapohjissa se kuitenkin toimii, varsinkin kun sekoitin mukaan psylliumia parantamaan rakennetta ja mantelirouhetta tuomaan kivaa suutuntumaa. Täyte on lähes täysin alkuperäisestä reseptistä, josta Ahmijaa lämpimästi kiitän! Häivähdys sitruunaa on kuin piste i:n päälle tässä herkussa.


Pohja:
1,5 dl mantelijauhetta
1 rkl psylliumia
0,5 dl mantelirouhetta
50 g voita
1 kananmuna
1 rkl luomuruokokidesokeria

Sekoita ainesosat keskenään sähkövatkaimella. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esipaista 175 asteessa 7-10 minuuttia.

Täyte:
250 g raejuustoa
2 kananmunaa
1 tl psylliumia
0,5 dl luomuruokokidesokeria
1 luomusitruunan kuori
0,5 l tuoreita (tai pakaste-) mustikoita

Riko munien rakenne ja sekoita niiden joukkoon raejuusto, psyllium, sokeri ja sitruunankuori. Levitä seos esipaistetun pohjan päälle ja kaada lopuksi päälle mustikat.
Paista 200 asteessa 25-35 minuuttia. Seuraa paistumisprosessia, ja ota piirakka pois uunista tai pienennä lämpötilaa, jos reunat alkavat mustua.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Tarjoa aidolla vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.

Hyvin maistui vieraillemme! Rakenteen säilymisen kannalta tärkeää on antaa piirakan kunnolta jäähtyä ennen tarjoilua. Jos nyt malttaa ;)





10 kommenttia:

  1. Oi, tämä täytyykin laittaa muistiin, näyttää tosi lupaavalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sagu, hauska kuulla - tule ihmeessä sitten kertomaan, kuinka onnistui!

      Poista
    2. Tein tänään! Korvasin osan täytteen raejuustosta maitorahkalla ja muutin vähän ainesosien suhteita (ei ollut vuokaa käytössä, piti tehdä pellille). Maku on kuitenkin vallan loistava ja piirakka on tosiaan täyttävää :) Herkullista!

      Poista
    3. Hienoa, Sagu! Tosi hauskaa että kokeilit ja onnistuit. Kiitos kun tulit kertomaan!

      Poista
  2. Mitäs toi psyllium taas olikaan ja löytyykö sekin normiruokakaupasta? Hauska idea käyttää täytteeseen raejuustoa, hmm... :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reija: Psylliumjauhetta löytyy normiruokakaupasta gluteenittomien tuotteiden hyllyltä. Esimerkiksi Fiber Husk-nimellä löytyy pusseja, mutta muitakin merkkejä on. Psyllium on Plantago Ovata -kasvin siemenistä tehtyä jauhetta ja se on erittäin kuitupitoista. Lisäksi sen sanotaan muutenkin olevan tosi terveellistä. Kirjoitan siitäkin piakkoin artikkelin blogiin :)

      Poista
  3. Karppauksesta en perusta, mutta näistä ohjeista monet menee meilläkin käyttöön, kun lapsella on keliakia. Psylliumit ja mantelijauheet on sitä kautta tuttuja. Ja psylliumia löytyy kyllä ihan "normaalikaupasta", sellainen leivinjauheennäköinen purkki on meilläkin maustehyllyssä.

    T. ex-kollega Taina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taina: en minäkään niin karppauksesta välitä mutta hyvinvoinnista ;) Mulla sokerin, tärkkelyspitoisten kasvisten ja viljojen sekä lisäaineiden vähentäminen ruokavaliosta on tuonut tosi paljon etuja: olen pirteämpi, olo on kevyempi, ei turvotusta, ei verensokerin heilahteluja jne. Mukavaa kuulla että saat blogistani ideoita!

      Poista
  4. Tekaisin tuon piirakan ja hyvää tuli, vaikka mantelirouheen tilalta käytinkin kaapista löytämääni mantelilastua. Mustikkaa käytin hiukan vähemmän, n. 3 dl.

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)