perjantai 3. elokuuta 2012

Suuri oivallus kiitollisuudesta

Oivalluksethan ovat sellaisia, että ne vain tulevat, kun aika on. Se, että joku tyrkyttää omaa oivallustaan toiselle, ei auta yhtään, jos ajoitus ei ole vastaanottajalla kohdallaan.

Itse olen kuitenkin oivaltunut viime aikoina jotain Hyvin Tärkeää, jonka haluan jakaa kanssanne. Toivottavasti jonkun lukijan kohdalla ajoituskin täsmää.

Nimittäin kiitollisuudesta.

Niin paljon, kuin siitä olenkin aina kuullut, lukenut ja "tiennyt", olen ilmeisesti ymmärtänyt kiitollisuudenkin suorituksen kautta suuren osan aikuisikääni. Kiittäminen "kuuluu hyviin tapohin". Jos joku tekee jotakin mukavaa, on syytä olla kiitollinen ja osoittaa se. "Olla kiitollisuuden velassa jollekin"   on minulle tuttu tunne, ja minulla on usein ollut ihan pakottava tarve "maksaa" joltakulta saatu palvelus mielellään useaan kertaan. Mitään ei saa, jos ei ensin tarpeeksi kiitä sitä mitä on. Ja mikä pelottavinta: Jumalakin vaatii että kiitämme Häntä kaikesta. Ja kun kiitollisuuden suorittaa, on kelvollinen ihminen.

EI siis näin kuten yllä. Yllä oleva kärjistys raapaisee hädin tuskin pintaa siitä, mitä todellinen kiitollisuus on.

VAAN:
Kiitollisuutta ei pohjimmiltaan harjoiteta suoritteena muille, vaan sitä kannattaa tavoitella oman itsen vuoksi. Koska elämä tuntuu paremmalta kiitollisena. Koska sitä enemmän hyviä asioita meille tapahtuu, mitä enemmän olemme kiitollisia siitä, mitä meillä jo on. Sen takia, että kiitollisessa mielentilassa kaikki negatiivinen väistyy taka-alalle, ja huomaamme helpommin kuinka hieno lahja elämä on, kaikkine kuoppineenkin. Kiitollisina suhtaudumme kanssaihmisiimmekin eri tavalla: osoitamme heille arvostusta ja annamme anteeksi heidän puutteitaan.

Kukaan - edes Jumala, näin uskon - ei vaadi meiltä kiitollisuutta, vaikka kiittäminen hyviin tapoihin kuuluukin. Kiitollisuuden tärkeys on sen merkityksessä meille itsellemme. Kiitollisena olo lisää onnellisuutta. Kiitollisuus voi käynnistää "hyvän kierteen", sillä sen avulla näemme ympärillämme yhä enemmän kiitollisuuden kohteita, jotka puolestaan synnyttävät yhä lisää ja lisää kiitollisuuden mahtavaa tunnetta.

Aitoon kiitollisuuteen ei tietenkään voi pakottaa itseään, mutta sitä voi harjoitella. Elämäntaito-oppaat ovat pullollaan mitä erilaisimpia kiitollisuus-harjoituksia. Yksi todella helppo löytyy Antti S. Mattilan ja Pekka Aarninsalon kirjasta Onnentaidot,  jonka mukaan hyviä tuloksia on tutkitusti saatu aikaan sillä, että kirjoittaa kerran viikossa päiväkirjaan ylös viisi asiaa, joista on kiitollinen.


Kerran viikossa! Viisi asiaa! Miten helppoa :) Haastan sinut kokeilemaan. Eihän se paljon ota, mutta mikäli oivallukseni on edes hiukkasen totuuden jäljillä, tämä harjoitus voi antaa sinulle todella paljon. Se voi auttaa oivaltamaan kiitollisuuden merkityksen ja muuttaa elämäsi.

Mukavaa perjantaita!

Olen kiitollinen: lapsista, mustikkasaaliista, aviomiehestä, äitini ja ystävien vierailuista ja apilan tuoksusta! Muunmuassa!

10 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus!

  Mä olen kirjoittanut kiitollisuus päiväkirjaa tällä viikolla kun arki on tuntunut niin kovin tahmaiselta. Ja kas kummaa, parempi/myönteisempi fiilis lisääntyy :)

  Näin se menee.
  Ilon kautta tänäkin viikonloppuna!

  VastaaPoista
 2. Totta turiset :)
  Itse muuntaiduin valittajaksi kiitolliseksi tässä muutama vuosi sitten.. ja nyt elämä on kummasti helpompaa, positiivisempaa ja raikkaampaa! :)

  Varmasti valitan (vielä hautaan asti) helteestä, kylmästä, jäisestä, (liiasta)sateesta ja puristavista housuista... jne ;)
  Mutta olen näistä vaihtuvista olosuhteista silti kiitollinen. Ennen vaan kiukkusin ja kiukkusin eikä se mitään auttanut :D

  Nojoo. En nyt tiedä oliko tuo mitenkään suoraan yhteydessä kiitollisuus asiaan, mutta tämä ajatus nousi ekaksi mieleen tekstin luettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiri, kiitos kommentistasi ja että luet blogiani!
   Tykkään paljon tuosta mitä sanot: "olen vaihtuvista olosuhteista kiitollinen". Todellakin! Kun niistä ja niiden vaihtuvuudesta tajuaa olla kiitollinen, ei kylmä eikä helle eikä turvotus kehossa tunnukaan niin negatiiviselta. Kiitos tästä näkökulmasta! Kyllä liittyy kiitollisuus-asiaan :)

   Poista
 3. Kyllä vain! Totta puhut taas :)

  Minä olen kiitollinen ainakin lapsista, marjapensaista, kirpparilöydöistä, näkemistäni kauniista käsitöistä, ystävistä ♥ Ja tietysti hienoista blogeista! Nämä tällaiset rikastavat elämää.

  Voisihan sitä valittaa vaikka mistä (ja toki valitankin :D ), mutta kiitollisuus ja kauniiden asioiden näkeminen on se, mikä pitää jotakuinkin järjissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Tuula Tuula, olet yksi niistä ihmisistä, joiden ilmaantumisesta elämääni olen hyvin kiitollinen <3
   Kiitollisuus pitää järjissään. Hieno näkökulma :)

   Poista
 4. Kyllä, kyllä!! Ja minäkin otan haasteen vastaan ja aion olla vähintään viidestä asiasta kiitollinen. Ainakin ensi viikolla.
  Mutta tuo kirjoituksesi oli niin hyvä, että pakko kommentoida. Tuollaiset positiiviset tunteet, kuten kiitollisuus, ne tuovat ihmiselle energiaa ja voimaa ja ovat eteenpäin vieviä tunteita ihan selvästi. Ainakin siitä päätellen, miten negatiivisia kaikki vihan ja pelon tunteet vuorostaan on. Jos mahdollista, niin vihan tunteista kannattaa pysyä kaukana, mikään ei ole yhtä tuhoisa tunne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roz, juuri näin.
   "Kuissä tuolla lailla heittaat, miksi sä viljelet vihaa? Etkö nää miten se myrkyttää sun sielusi sisäpihaa?" laulaa Jukka Poikakin.
   Voimakkaat negatiiviset tunteet ovat tuhoisia ja tekevät elämästä ikävän, ne sairastuttavat ja myrkyttävät kaiken. SIksi niitä kannattaa korvata paremmilla, positiivisilla tunteilla. Myös silloin, vaikka olisikin ns. aihetta, oman itsen takia. Kiitollisessa olotilassa on sula mahdottomuus pitää vihaa!
   Kiitos että kommentoit, ja kiitos että otat haasteen vastaan! Ehkä kirjoitat siitä blogiisi ja saan lukea kiitollisuutesi aiheista :)

   Poista
 5. Hieno kirjoitus. Minulla on nykyisin synkkänä hetkenä tapana pakottaa itseni ajattelemaan asioita, joista voin olla kiitollinen. Nopea reality check ennen syöksymistä liian syviin vesiin. Toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Onnenlähteet. "Reality check" kuulostaa hyvältä :)

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)