sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Vaalipäivän tortut

Joskus toiveet vain toteutuvat. Olin toivonut mielessäni, että saisin käsiini vähähiilihydraattisena toteutetun runebergintortun ohjeen, ja niinpä vain Hiidenuhma sen toteutti! Aivan loistavaa! Kiitos Hiideuhma!

Noh, toteutus sitten, ei mennyt minulla ihan kuin Stromsössä. Se ei tosin missään määrin ole Hiidenuhman tai reseptin vika! Sitä paitsi, vain lopputulos ratkaisee eikös vain? Haluan tällä tarinalla kannustaa muitakin kokeilemaan, erehtymään ja oppimaan!

Ensiksi tein mantelikeksejä ja laitoin niihin Hiidenuhman vinkin mukaan piparityylisiä mausteita eli kanelia (2tl) ja inkivääriä (0,5tl). Kaikki meni ok siihen saakka, kun oli paiston aika. Ohjeessa sanottiin paistoajaksi 20-25 min, minulla ne alkoivat palaa n. 12 minuutin kohdalla ja oli pakko ottaa keksit pois uunista! Joten lopputuloksena minulla oli päältä mustia, sisältä raa'ahkoja keksejä, joista en ottanut kuvaa kun harmitti niin... Rapsuttelin palanutta pintaa pois ja murustin keksejä torttutaikinaa varten - eivät ne toki pahoja olleet ja lapset tykkäsivät tosi paljon!
Hiidenuhma sanoi viisaasti jossain kommentissaan, että pikkuleipien tekoon oppii vain tekemällä. Niin varmasti on!

No, haasteet jatkuivat. Minulla ei ollut ohjeessa mainittuja sukrintomua eikä sokeritonta siirappia, mutta Karppisokeria sen verran, että sain korvattua nämä sillä. Karvasmanteliöljyä ei myöskään ollut eikä edes Amarettoa, joten se runebergintortuille ominainen voimakas maku jäisi puuttumaan. Laitoin Vana Tallin:ia, syistä joita en osaa perustella. Se vain tuntui hyvältä ajatukselta!

Myös taikinan valmistuksessa oli säätöä. Sulatin epähuomiossa voin, ja ajattelin, että näinköhän tästä vaahtoa tulee. Mutta, itse asiassa tämä osoittautui ihan hyväksi erheeksi, ja olin tyytyväinen taikinan koostumukseen. Ehkä karppisokerin kannalta oli hyvä vain, että kiteet saivat sulaa nestemäiseen voihin!

Vadelmahillo. Tietenkään minulla ei ollut pakastevadelmia. Mutta mansikoita löytyi! Tein hillon Hiidenuhman ohjeella käyttäen liivatetta ja mansikoita.

Paistovaihe meni onneksi tällä kertaa nappiin!

Jotenka lopputuloksena meillä oli aika lailla runebergintortun näköisiä ja vähän niiltä maistuvia leivoksia. Mies söi niitä heti kolme ja valitteli loppupäivän "täyttä oloaan"... Lapset arvostivat enemmän niitä tekovaiheen keksejä, mutta tässähän sitä saatiinkin jokaiselle jotakin! Ja varmasti maistuvat tänäänkin kun palaamme äänestämästä tuolta -27 asteen pakkasesta, ovat varmasti ihanasti kostuneet. Nimetään ne siis juhlavasti vaalipäivän tortuiksi. Kuvien alla vielä resepti, eli kopioituna Hiideuhman alkuperäinen resepti ja muokattuna toteutukseni mukaan.

Kirpsakkaa, makeaa ja jännittävää  vaali- ja runeberginpäivää!





Vaalipäivän tortut a la Ilon vuosi

200 g  voita sulatettuna ja jäähdytettynä
2,5 dl   Karppisokeria
2          huoneenlämpöistä munaa
1 rkl   Vana Tallin -likööriä
3½ dl   keksimuruja
            (sitruunaiset mantelikeksit, maustettu kanelilla ja inkiväärillä sitruunan sijaan)
2 dl      mantelijauhoja
1 dl      mantelijauhetta
1 tl       Fiber Huskia eli psylliumjauhoa
2 tl       kardemummaa
1 tl       leivinjauhetta
0,5 dl   kermaa

kostutus:
0,5 dl vettä
0,5 dl  tummaa rommia
2 rkl   Karppisokeria

torttujen koristelu: 

Mansikkahillo:
200 g pakastemansikoita, sokeroituja
2 rkl   vettä
(haluamasi makeutus)
2        liivatelehteä
syvällä lautasella kylmää vettä
2 rkl  vettä

Vaniljainen tuorejuustokuorrute:
200 g tuorejuustoa
50 g   huoneenlämpöistä voita tai margariinia
 1dl    Karppisokeria
2 mm vaniljajauhetta
Vaahdota rasva ja sokeri, lisää joukkoon munat yksitellen, kunnolla vatkaten. Lisää Vana Tallin. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Jaa taikina runebergintorttumuotteihin tai muffinssivuokiin ja tasoittele pinnat huolella. Paista 200 asteessa 15-25 minuuttia (tarkista kypsyys tikulla). Anna torttujen jäähtyä muoteissa. Kiehauta kostutusliemen ainekset. Kaada ruokalusikallinen (isoihin 1 rkl, muffinsseihin vähemmän) kostutuslientä torttuihin muoteissaan. Anna liemen imeytä torttuihin. Kun tortut ovat jäähtyneet, siirrä ne varovasti muoteista.

Mansikkahillo:
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5 minuutiksi. Laita jäiset marjat veden kanssa kattilaan. Kuumenna marjoja ja keitä niitä rauhallisella lämmöllä, kunnes ne ovat tasaista massaa. Lisää joukkoon makeutus. Tarkista maku. Kuumenna pienessä kattilassa 2 rkl vettä kiehuvaksi, lisää sen joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Heti kun liivatteet ovat sulaneet, sekoita ja kaada liemi vadelmien joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Anna hillon jäähtyä.

Vaniljainen tuorejuusto:
Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Sekoita joukkoon voi. Sekoita joukkoon Sukrintomu ja vaniljajauhe. 

Koristele tortut:
Laita runsas teelusikallinen hilloa torttujen päälle. Pursota vaniljaista tuorejuustoa hillon ympärille.

4 kommenttia:

  1. Njamm, maistuis kyllä mullekin!
    Meillä -33 astetta! Ulos en mee, jos ei oo pakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, meillä vain -27 astetta! Hyviä tosiaan olivat, tänään oikeastaan vielä parempia kuin eilen.

      Poista
  2. Onpas hienoja ja monimutkaiselta vaikuttaa! Kiva että vaihtoehtoisia erilaisia reseptejäkin on. Se on sitä luovuutta.
    Mietin itse viime hetkeen asti, tekisinkö runebergejä (ei karppiversiota), mutta jätin sitten toteuttamatta, kun menimme äidilleni joka tarjosi näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runebergit on yksi kaikkien aikojen suosikkejani. Valmistuksessa oli kieltämättä monta vaihetta, vaikka mikään niistä ei sinänsä ollut vaikea tai mutkikas.

      Ehkä ensi vuonna karppileivontakokemuksen karttuessa teen ihan ikiomankin version, kuka tietää...

      Poista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)