perjantai 30. marraskuuta 2012

Tiedolla, taidolla, intuitiolla
Yrittäjyydessä on pohjimmiltaan kyse vastuun ottamisesta omasta elämästään ja tulevaisuudestaan.

Paitsi että olen yrittäjänä vastuussa liiketoiminnastani, kaikesta siinä, aina vessapaperista taselaskelmaan, olen myös vastuussa siitä, miten järjestelen mm. eläke- ja vakuutusasiat, omat tavoitteeni ja vaikkapa ajankäyttöni. Työntekijänä voin aina napista ja syyttää systeemiä tai työnantajaa, yrittäjänä voin ainoastaan katsoa peiliin. Ennen kaikkea tämähän on suuri vapaus, mutta tarkoittaa myös että asioita on ihan oikeasti ajateltava ja tehtävä niistä tärkeitä päätöksiä.

Esimerkiksi se, minkä vuositulon mukaan päätän maksaa omaa yrittäjän työeläkettäni (yel) vaikuttaa paitsi tulevan eläkkeeni määrään, myös päivärahani suuruuteen, jos esimerkiksi sairastun tai jään äitiyslomalle. Toisaalta voin valita maksaa vähemmän yeliä, mutta varmistaa toimeentulon edellä mainituissa tilanteissa hankkimalla vapaaehtoisia vakuutuksia. Mutta kaikki on omissa käsissä!

Tulevaisuutta kun ei voi ennustaa, niin päätökset on tehtävä kulloisenkin hetken parhaan tiedon ja tuntuman pohjalta. Taidontie Oy:n yrittäjäkurssilla olen nyt saamassa tietoja siitä, mitä kaikkea onkaan huomioitava.

Mutta lopulta päätän itse. Aina tietenkin riittää jälkipuhujia "mitäs minä sanoin" -tyyppisesti. Itselle on tullut kurssin aikana selväksi, että jonkun toisen yrittäjän jollain hetkellä tekemiä päätöksiä on paha mennä arvostelemaan. Ei se todellakaan aina niin helppoa ole, kun täytyisi tietää kaikesta kaikki ja omata vielä ennustajan lahjat! Tietenkin voin aina päättää myös olla palkkatyössä - ja luopua suuresta osasta vastuuta ja vapautta.

Olen alkanut monessa asiassa luottaa yhä enemmän intuitiooni ja ajatuksen voimaan, rohkaisevin  tuloksin. Kuinka paljon uskallan käyttää intuitiota yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa? Missä määrin voin luottaa tässäkin siihen, että mikä tuntuu hyvältä, tulee menemään hyvin? Näihinkin kysymyksiin vastauksen tietää - vain ja ainoastaan - allekirjoittanut. Mutta mielenkiinnosta kysyisin teiltä, joilla on oma yritys ja kokemusta tästä, miten on:

Millä perusteella teette yrityksenne järjestelyihin liittyviä päätöksiä? Perstuntumalla? Järjellä? Tunteella? Appiukon/kaverin/serkunkaiman neuvojen perusteella?

Erinomaisen hyvää viikonloppua - hei me selvittiin marraskuusta!

Marraskuista metsää. Jostain kajastaa jo Suuri Valo.


3 kommenttia:

 1. Hei!

  Itse olen haaveillut omat yrityksestä, mutta henkinen kantti ei ole vielä kypsynyt tarpeeksi, että uskaltaisin. Ihanaa jos sinä uskallat! <3 Tällä hetkellä olen jättänyt haaveilut taka-alalle ja elän tässä ja nyt keräten kokemuksia elämästä. Mutta elämähän olisi turhaa jos ei olisi haaveita. Ole rohkea! Luota itseesi!

  VastaaPoista
 2. Mä huomaan, että tuossa vastuunottamisessa mulla on kehittämisen paikka. Jotenkin kuvittelen että mun kannattaa/pitää elää näin, vaikka sydän sanoo että tää ei ole se mitä haluan. Rohkeutta tms puuttuu, järki sekoittaa paikkaa liikaa....mutta uskon, että oikea päätös kypsyy vielä.

  Sä oot kyllä aikamoinen nainen, Katja! Mutta senhän jo tiesitkin! VOIMIA ja ennenkaikkea ILOA!

  VastaaPoista
 3. Kiitos anonyymi ja Elisa rohkaisevista kommenteistanne!
  Ja tsemppiä ja rohkeutta teille molemmille! Kun aika on sopiva, sydän kyllä tietää <3

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)