maanantai 26. marraskuuta 2012

Triplanimpparidrinkki


Kaikki tietävät, että alkoholi ei ole hyväksi keholle. Se on vieras myrkky elimistöllemme ja  aiheuttaa mm: vakavia ajattelu- ja havaintotoimintojen häiriöitä, henkistä taantumista. Psykooseja. Ravitsemushäiriöitä, diabetes, kihti, sydän- ja verenkiertosairauksia. Rasvamaksa, alkoholihepatiitti ja maksakirroosi. Aivosairauksia ja -häiriöitä, epilepsiaa. Ääreishermosto- ja lihassairauksia. Närästys, ruokatorven syöpä ja ylävatsan, vatsalaukun ja suoliston sairauksia kuten mahahaava ja paksunsuolen syöpä. Krooninen haimatulehdus. Sydämen vajaatoimintaa, rytmihäiriöitä sekä sydänperäisiä äkkikuolemia. Kohonnut verenpaine. Impotenssi, kivesten surkastuminen, hedelmättömyys ja rintarauhasten suurentuminen miehillä. Naisilla munasarjojen toimintahäiriöt, kuukautishäiriöt ja hedelmättömyys. Alkoholi kasvattaa rintasyövän riskiä. Osteoporoosi (luukato) molemmilla sukupuolilla. Suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven ja maksan syövät. Anemia. Vakavia tulehdussairauksia kuten verenmyrkytys, keuhkokuume ja tuberkuloosi. (Lähde: Päihdelinkki)

Kaikki tietävät myös, että pari lasia viintä silloin tällöin ei ole haitaksi vaan voi päin vastoin olla jopa hyväksi terveydelle, varsinkin henkiselle terveydelle, sen rentouttavan vaikutuksen ansiosta.

Juhlakausina tilanne kuitenkin helposti ryöstäytyy käsistä kuin huomaamatta, ja noista "parista lasillisesta silloin tällöin" tuleekin jokapäiväinen rutiini, johon kroppakin sopeutuu eikä soita hälytyskelloja.  Pikkujouluja kotona, pikkujouluja töissä, pikkujouluja asiakkaiden kanssa… äkkiä tuleekin otettua lasillinen jos toinenkin, pitkin viikkoa.

Näin juhlakautena pysähdyn miettimään omaa alkoholinkäyttöäni. Itselläni on melko tiukka linja sen suhteen, minkälaista elämää ja käytöstä haluan omassa kodissani ja lasteni
edessä näyttää. Rakastan joitakin laadukkaita juomia, kuten shampanjaa ja hyvää punaviiniä, mutta en halua niitäkään käytettävän liikaa edes juhlien verukkeella. Juonkin mieluummin glögin ilman
terästystä ja ruoan kanssa kivennäisvettä. Kun normaalisti juo kraanavettä, pullollinen Vichy Novellea tuntuukin yllättäen juhlavalta!

Juhlien aikaan on kuitenkin kiva välillä nostaa maljaa, jossa on muutakin kuin jaffaa. Onneksi alkoholittomia drinkkejäkin saa useista ravintoloista, ja niitä voi jopa itse tehdä.

Hain linkin resepteistä inspiraatiota ja toteutin Seelan, Katjan ja Hilkan nimpparidrinkin vähempisokerisemmalla tyylilläni. Lahjomattoman makuraadin mielestä juoma oli virkistävän raikasta tosin lapset eivät ihan arvostaneet noita juomassa kelluvia  - omin käsin viime kesänä poimittuja - vadelmia. Päätimme tehdä näistä kolmen sukupolven triplanimpparidrinkeistä perinteen ja ensi vuonna onkin sitten Seelan vuoro kehittää meille oma drinkki!



Nimpparidrinkki (neljälle)

2 dl Brunneby mustaherukkamehutiivistettä (sokeriton, säilöntäaineeton, makeutettu omenalla ja viinirypäleellä)


5 dl Novelle Fruity mustikka -kivennäisvettä



1 dl pakastevadelmia



koristeeksi: kanelitanko



Sekoita hyvin jäähdytetyt aineet keskenään ja tarjoile kauniista laseista.



1 kommentti:

 1. Hyvältä kuulostaa :)
  Olen ihan samalla kannalla juomisen kanssa. Joskus on hyvä pysähtyä ja miettiä juomatapoja (ja itse myönnän, että joskus tulee tavaksi lipitellä harva se ilta sidukka tai lasillinen-pari punaviiniä, eikä siinä sinänsä mitään, kunhan ei koe olevansa annoksesta riippuvainen).

  Näin kaamosaikaan tykkään lipitellä pore-vitamiinijuomia ja hikiliikunnan jälkeen olen usein ottanut puolikkaan c-poreen ja puolikkaan Samarinin yhdistelmän kera runsaan nesteen. Pirtsakka ja kehon suoloja palauttava drinksu :)

  Ihan parasta "huumetta" tällä hetkellä koen saavani ripeästä ja reippaasta jumpasta. Zumba tai joku muu hikoiluttava ja hyvän musiikin ryydittämä jumppa on ihan ykkösjuttu :) Harmit unohtuvat jumppasalilla ja kotiin tulee pirtsakka äippänen.

  Mukavaa viikkoa ja talvituulahduksia!

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)