torstai 29. marraskuuta 2012

Tärkeintä on se, mitä näet
Mitä näet ylläolevassa kuvassa?

Minä näen siinä Ilon vuoden Facebook-sivulle postaamani ajatuksen, jossa ensin laitoin kuvan pienestä liekistä ja hetkeä myöhemmin tuon ylläolevan roihukuvan. Ajatus taustalla oli se, että pieneen alkuun sisältyy suuria mahdollisuuksia, joiden rajana on vain ja ainoastaan oma mielikuvituksemme.

Lisäksi näen siinä laadullisesti heikohkon, iPhonen kameralla tuikkaistun otoksen, ja nuo "pisteet" jotka heijastuvat takan lasi-ikkunasta. Oman epätäydellisyyteni valokuvaajana. Ja myös pienen pelon siitä, pitääkö joku satunnainen surffaaja sivustoani tämän kuvan takia nyt "kotikutoisena"ja häipyy saman tien.

Mutta eräs Facebook-lukijapa näki siinä jotain ihan muuta: "Näen miehen joka kurottelee kättänsä kohti, näen "jonkun" jolla on pitkä kieli, kolmannetkin kasvot, eivät niin kiltit, näen jalan, oikeastaan neljännetkin kasvot." Vielä eräs toinen lukija näki kuvissa ja kommenteissa villitsemistä pyromaniaan, vitsinä tosin, ainakin toivottavasti!

Yllä olevasta kuvasta voi täysin objektiivisesti sanoa vain, että siinä luultavimmin palaa tuli. Kaikki  muu yllä sanoin kuvaamani on tulkintaa, omaa ja lukijoideni. Tulkinta taas kertoo siitä, mitä näemme. Kaikki katsomme kuvaa tulesta, mutta näemme siinä eri asioita. Kumpikohan olisi tärkeämpää, se mitä katsomme, vai se mitä näemme?

Vielä toinen esimerkki:
Kun katsot kuvaa sairaasta lapsestasi, mitä ajattelet? Sydämesi luultavasti pakahtuu rakkaudesta tuota pientä olentoa kohtaan ja näet hänessä hoidettavan ja syliin otettavan kullanmurun, ja haluaisit, jos se vain olisi mahdollista, itse ottaa hänen sairautensa, jotta hänen olisi parempi olla.
Joku toinen saattaa nähdä samassa kuvassa jotain aivan muuta. Pikkuräkänokan, jonka äiti ei ole huolehtinut jälkikasvunsa siisteyskasvatuksesta. Joku kolmas kiinnittää huomionsa kuvassa vaikkapa lapsen vaatteisiin ja tekee niistä tulkintojaan. Onko kuvassa kesä vai talvi? Ovatko vaatteet uusia vai vanhoja?
Näkemämme perusteella valitsemme ajatuksemme, ja ajatustemme perusteella toimimme. Toimintamme taas määrittelee elämämme. On siis todellakin tärkeää, mitä näemme ja mitä näkemästämme ajattelemme. Toivon, että miettisit, miten näet itsesi tällä hetkellä. Sillä jos jollain, niin sillä miten itsesi näet on merkitystä oman elämäsi kannalta. Lisää aiheesta "myötätunto itseä kohtaan" löytyy toisesta blogistani täältä.


"Tärkeintä ei ole se, mitä katsot, vaan se, mitä näet"

2 kommenttia:

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)