torstai 11. lokakuuta 2012

Jalat maan päälle

Nyt ei sitten vähään aikaan matkustella - onneksi voi kuitenkin elää uudelleen aiemmat matkat kuvien välityksellä!Nyt kun olen hehkutellut hyvää fiilistäni irtisanotumiseni jälkeen, onkin aika palata maan päälle.

Elämäni tulee muuttumaan parin viikon kuluttua melko radikaalisti ihan arkisisssa asioissa. Tässä muutama esimerkki, missä muutos näkyy. En nimittäin oleta, että löytäisin unelmatyöni parissa viikossa. Siksi valmistaudun elämään ainakin hetken aikaa työttömänä.


ENNEN:
Kun sairastuin, voin käyttää Diacorin palveluja työnantajan piikkiin. Netistä vaan ajanvaraus ja kaikki palvelut olivat käytössä täsmällisesti. Meillä oli poikkeuksellisen laaja työterveyshuolto kattaen mm. erikoislääkärit ja fysioterapian.

KOHTA:
Sairastuessani menen terveyskeskukseen ja jonotan kenties monta tuntia. Erikoislääkärille pääsy voi kestää viikkoja tai kenties kuukausia. Puhelinpalvelun ajat on tarkistettava huolellisesti ja oltava k-ä-r-s-i-v-ä-l-l-i-n-e-n.ENNEN:
Netti- ja puhelinliittymät kuuluivat niin ikään työnantajan etuihin. En ole vuosiin edes tiennyt, kuinka paljon on esimerkiksi puhelinlaskuni. Ei ole tarvinnut.

KOHTA:
Itse asiassa jo nyt: on aika selvittää mistä saa edullisimmat ja toimivimmat netti- ja puhelinliittymät. Vinkkejä?ENNEN:
Ei huolta siitä, miten saada rahat riittämään perustarpeisiin kuten ruokaan, lasten tarpeisiin ja myös omiin tärkeisiin ja joskus vähän vähemmänkin tärkeisiin menoihin. Kahden kohtalaisen hyvätuloisen aikuisen palkka on riittänyt mainiosti elintasoomme. Yllättävät rahareiät kuten ilmastointiremontti eivät  ole hetkauttaneet taloustasapainoa kovin pitkäksi aikaa.

KOHTA:
Tai nyt jo: pankin kanssa on tehty muutama järjestely, jotta rahatilanne ei menisi heti liian tiukalle.  Ruokamenojen pienennys on aloitettava ja lastenkin tarpeet harkittava tarkasti. Onko pakko aina ostaa kotimaisia tomaatteja? Lasten talvivaatehankinnoissa tsekataan ensin voisiko niitä saada jostain käytettyinä. Siirrämme aiottua sisustusprojektia kunnes tilanne taas tasoittuu. Mitään matkoja ei suunnitella ainakaan hetkeen. En voikaan hemmotella itseäni kasvohoidoilla enää niin usein. Lehtitilaukset perutaan. Jos esimerkiksi pesukone hajoaa, on kenties turvauduttava kalliiseen kulutusluottoon.ENNEN:
Kirjoitushommia kuten blogejani ja lehtijuttuja tein toki tosissani mutta iloisena harrastuksena. Niistä tulleet pienet tienestit olivat mukava pieni lisä.

KOHTA:
Ainoat näköpiirissä olevat tulonlähteeni ovat kirjoitustöiden varassa. Se luo niihinkin uudenlaisen paineen. Säilyykö luovuus paineen alla?ENNEN:
Vaikka en pitänyt työssäni siitä, mitä tein, viihdyin kuitenkin työpaikan ihmisten ja asiakkaideni parissa. Sain joka päivä tavata tuttuja ihmisiä ja jakaa heidän kanssaan asioitani. Olin osa yhteisöä, mikä on tärkeää jokaiselle, mutta erityisesti sosiaaliselle tyypille kuten minä.

KOHTA:
En menekään aamulla töihin, enkä välttämättä tapaa päivän aikana muita kuin perheeni jäseniä. He ovat toki elämäni tärkeimmät ihmiset, mutta eivät riitä kattamaan kaikkia sosiaalisia tarpeitani. Minun täytyy järjestää tekemistä kodin ulkopuolella, jotta nämä tarpeet täyttyisivät.ENNEN:
Työpäivän jälkeen halusin aina pian kotiin lasteni luo, harvoin menin minnekään töiden jälkeen. En halunnut mitään harrastuksia tai muita säännöllisiä menoja kodin ulkopuolelle.

KOHTA:
Jotta seinät eivät kaatuisi päälleni, minun on järjestettävä säännöllistä toimintaa kodin ulkopuolella. Haasteena on kuitenkin, että se ei saisi maksaa kovin paljon.Huhhuh. "Prinsessapäivät" ovat kohdallani ainakin tältä erää ohi. Unelmointi ja sydämensä kuuntelu on toki henkisesti vapauttavaa, mutta sillä on vähemmän henkevät seurauksensa. On opeteltava elämään toisella tavalla ja se vaatii työtä - ja lisää henkistä kasvua. Silti en edes väitä että edessä olisi kurjuus ja köyhyys. Sellaista en ole joutunut koskaan kokemaan ja tiedän, yllä olevat toimenpiteet ovat vielä lastenleikkiä sen rinnalla, minkälaista on niillä, jotka ovat todella tiukoilla - eivätkä edes omasta valinnastaan kuten itse olen tilanteeseeni tullut.

Mutta, olen silti tyytyväinen ratkaisuuni ja täynnä tarmoa. Vapaus on silti päällimmäinen tunne. Uusi elämä, täältä tullaan, olen valmis! Otan vastaan kaiken tuon ja haluan oppia!

Aurinkoa kaikkien päivään!


PS. Kuin tilauksesta tälle postaukselle, eräs ystäväni on hiljattain perustanut Maan päällä -blogin.  Siellä fiilistellään kaikesta kiinnostavasta maan päällä sanoin ja kuvin, mm. mindfulness -tekniikoita käyttäen. Käypä tutustumassa!


7 kommenttia:

 1. Toisaalta sulla on nyt mahdollisuus todella aitoihin prinsessapäiviin, koska hyppäys varmaan vapauttaa uudenlaista luovuutta ja sen kautta taas saa potkua ja iloa elämään? :)

  Mä olen viimeiset 4,5 vuotta viettänyt kotona äitiys- ja vanhempainrahalla sekä kotihoidontuella. En voi väittää, että tili olisi pullistellut rahaa... Aika usein on harmittanut, kun omaa rahaa ei ole ollut yhtään ja kaiken tarvittavan on joutunut "anomaan" mieheltä. Aiemmin kuitenkin ehti tottua siihen, että palkka riitti kaikkeen tarvittavaan ja säästöönkin jäi jotain, jos nyt ei ihan hurjasti hummannut. Ihan hauskaa onkin taas päästä säännöllisiin (vaikka laihoihinkin) palkkapäiviin kiinni, kun aloitan ensi viikolla työt. Odotan niin innolla koko työkuviota, että pois alta risut ja männynkävyt! :)

  Mutta siis sitä piti sanomani, että kyllä ne rahat aina saa jotenkin riittämään. Itse olen shoppaillut facebookin myyntipalstoilta huonekaluja, sisustusjuttuja ja lastenvaatteita. Alennusmyynnit olen käyttänyt hyväkseni ja omia shoppailuja on ollut ihan minimaalisesti. Töissä käydessä sitä osteli aina uusia vaatteita ja tilpehöörejä, kävi ulkona lounaalla ja töiden jälkeen joskus viinillä yms.

  Iloa ja valoa ♥
  Ja vitsit kun odotan innolla meidän tapaamista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula, kyllä, hyvä näkökulma tuokin. Aivan varmasti luovuutta vapautuu, kunhan vain huolet eivät kasva suuremmiksi kuin vapauden tunne. Ja tällä hetkellä - ei mitään merkkejä sellaisesta ;)
   Toivon sinulle onnea, tsemppiä ja iloa työsi aloitukseen! Ja pian nähdään, jee! ;)

   Poista
 2. Komppaan täysin Tuulaa! Uusi elämäntilanteesi kaikkine jännityksineen ja uusine käänteineen antaa varmasti miljoona kertaa enemmän kuin entinen tuttu ja turvallinen. Ja ne raha-asiatkin aina järjestyvät. Hyvä tietysti tiedostaa, että samanlainen elämäntapa ei voi jatkua ennen kuin on uutta tulonlähdettä tiedossa ja pitää olla kekseliäämpi. Tsemppiä, kaikki tulee menemään paremmin kuin hyvin!

  VastaaPoista
 3. Kutkuttava tilanne sulla! Onneksi olkoon! :) Sen verran voin sanoa omasta kokemuksesta, että hengissä selviää oikeasti todella pienellä rahamäärällä. Jos vielä teistä toinen on töissä, niin selviätte hyvin! Se, mikä on jännää, on juuri tuo mistä kirjoititkin: uusi priorisointijärjestys. Siinä on hienoa se, että tilanteen sanelemana on "pakko" laittaa oikeasti tärkeät asiat etusijalle ja jättää vähemmän tärkeät taka-alalle. Tällainen priorisointi on tottakai joka tilanteessa optimaalinen, mutta harvalla on riittävästi itsehillintää sellaiseen ilman tilanteen sanelua... ;) Hienoja oivalluksia siis tulossa, uskon näin! Ja varmasti niiden myötä myös inspiraatiota kirjoittamiseen! Ilon hetkiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henrica, kiitokset kommentista ja vertaistuesta! On totta, että varmasti tilanne opettaa kekseliääksi ja säästeliääksi. Mutta ilman tilannetta en viitsisi vaivauta.
   Nyt on varmasti tärkeää, että koettaa suhtautua positiivisesti noihin kaikkiin muutoksiin. Ottaa ne jännittävänä seikkailuna!
   Upeaa syksyä sinulle!

   Poista
 4. Kiitos Katja linkkauksesta, olet aarre <3

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)