lauantai 31. maaliskuuta 2012

Kultainen leikkaus ja oikeassa ollut intuitio

Olin tänään Timo Utterströmin valokuvauskurssilla.

Sain tiedon kurssista monen yhteensattuman ansiosta ja intuitioni sanoi, että se olisi minulle oikea paikka. Näin vain kuului olla, että menisin sinne. Se tuntui aivan yhtä luonnolliselta, kuin yksi kurssin aiheista, nimittäin kultainen leikkaus.

Kultainen leikkaukseen perustuu ihmisen silmää luonnollisesti miellyttävä sommittelu.Wikipedian mukaan kultainen leikkaus tai suhde saadaan
kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Kultainen suhde on tällöin pidemmän ja lyhyemmän jako-osan pituuksien suhde, noin 1 : 0,618 tai 1,618 : 1

Tämän suhteen mukaista sommittelua esiintyy myös luonnossa mitä moninaisimmissa yhteyksissä, kuten kotiloiden spiraaleissa ja vaikkapa vartalon mittasuhteissa. Sen pohjalta voikin päättää, mihin kohtaan kuvaa kannattaa sijoittaa sen pääkohde, sillä sinne katse hakeutuu luontevimmin. Tätä tietoa ovat hyödyntäneet suuret ja pienemmätkin taiteilijat kautta vuosisatojen ja sama suhde löytyy myös esimerkiksi matematiikasta: Fibonacchin lukujonossa esiintyy tuo sama suhdeluku.

Ja kun kurssilla katselimme kuvia kultaisen leikkauksen näkökulmasta, niin asia alkoi tuntua päivänselvältä. Joissakin kuvissa vain kaikki tuntuu olevan kohdillaan. Ja juuri noissa kuvissa yleensä toteutui (muiden hyvien asioiden ohella) kultainen leikkaus. Uskomatonta, samalla kertaa luonnollista ja ihmeellistä!

Opin kurssilla myös paljon muuta minulle uutta valokuvauksen tekniikasta ja sommittelusta, joten ehkäpä luvassa on blogiinkin parempia kuvia ;-) Kurssilla saimme maistaa Timon uskomattoman hyvää "Parempien kuvien pirtelöä" ja Jutan herkullista raakasuklaata. Kuin ihmeen kautta näillä eväillä nälkä pysyi poissa koko iltapäivän.

Meitä oli kokoontunut paikalle yllättävän samanhenkisiä ihmisiä. Taukojen aikana kävimme mielenkiintoisia keskusteluja mm. luovuudesta ja elämänmuutoksesta Jutan,  Katjan ja monen muun kurssilaisen kanssa.

Kyllä, ilman epäilyksen häivääkään, intuitioni ohjasi minua oikein tänään. Kiitos Timo, ja kiitos kaikki  kurssilla olleet!
Olinkin miettinyt, miksi silmääni miellyttää tämä kuva. No kas, siinähän on "Ilo" kultaisessa leikkauksessa. Ilmankos ;-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)