lauantai 9. kesäkuuta 2012

Elämäni oivallus


Ryhdyn työstämään seuraavaa lehtiartikkeliani ja sitä varten kävin vähän kirjastossa hakemassa taustamateriaalia. Joo, eikä käsittele karppausta kuten se edellinen!

Päällimmäisenä kuvan kirjapinossa on kuitenkin omasta hyllystäni löytyvä Jill Bolte Taylorin Elämäni oivallus. Kirjan kirjoittaja on aivotutkija, joka 37-vuotiaana koki itse aivohalvauksen ja toipui siitä. Hän oli koko aivohalvauksen ajan tajuissaan ja tutkijan tarkkuudella kuvailee tapahtuman ja kokemuksen yksityiskohdat kirjassaan. Kirjassa hän kertoo myös hänen kahdeksan vuotta kestäneestä toipumisprosessistaan, toisaalta tunnetasolla ja toisaalta myös analysoiden tosiasiat.  Hyödyllinen opus kaikille, joiden lähipiirissä on aivohalvauspotilas!

Mutta myös kiehtovaa luettavaa aivan jokaiselle, joka haluaa ymmärtää paremmin, miten aivomme toimivat. Ja miten omilla aivoillamme, siis ajatuksillamme, voimme vaikuttaa siihen mitä meille tapahtuu ja minkälainen elämästämme tulee.

Jill Bolte Taylor menetti vähäksi aikaa kokonaan vasemman aivopuoliskonsa toimintakyvyn ja samalla mm. kyvyn puhua, kävellä, analysoida, hahmottaa itsensä yksilönä. Joutuessaan pelkän oikean aivopuoliskon varaan, hän sai omien sanojensa mukaan  kokea "yhteyden maailmankaikkeuteen" ja oppi näkemään asiat, ihmiset ja tapahtumat aivan uudella tavalla. Sellainen kokemus jättää jälkensä ja synnyttää valtavia oivalluksia.

Kuten mitä oivalluksia siis? Tässä pieni ote kirjasta (s. 190):

"Näyttää siltä, että mitä paremmin tiedostan, kuinka vaikutan ympärilläni oleviin energioihin, sitä enemmän minulla on valtaa siihen, mitä minulle tapahtuu. Nähdäkseni, miten oma elämäni sujuu, kiinnitän paljon huomiota siihen, miten elämä ympärilläni sujuu. Kannan vastuuta asioista sen mukaan, mitä minulle tapahtuu, ja teen harkittuja muutoksia. Kaikki minulle tapahtuva ei tietenkään silti ole hallinnassani, mutta voin päättää, miten suhtaudun tilanteisiin ajattelu- ja tunnetasolla. Kielteisetkin tapahtumat voi ottaa arvokkaina opetuksina, jos haluaa tehdä oikean valinnan ja asennoitua tilanteeseen myönteisesti."

Siinäpä se. Ja paljon muuta viisasta löytyy tästä kirjasta. Ilon vuosi lämpimästi suosittelee!

7 kommenttia:

 1. Vastikään itsekin luin tuon Elämäni Oivalluksen. On kyllä mahtava kirja!! :) Vinkkaa sitten, mistä artikkelin voi lukea :)

  VastaaPoista
 2. Työn iloa artikkelin kirjoittamiseen! Ihanaa, että saat kirjoittaa :)

  Minullakin oli eilen yksi tärkeä oivallus. Pidin silmiä kiinni ja avasin ne, ja samalla hoksasin jotain Merkittävää. Ehkä kerron siitä joskus blogissani, kunhan vähän prosessoin asiaa ensin ;)

  Iloa, valoa ja hyvää mieltä Sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula! Sinun oivallustasi odottelemaan jään <3

   Poista
 3. Ai niin, tuli vielä mieleen... Tuossa Elämäni Oivalluksessa on yksi perusasenne, josta itse olen eri mieltä. Kirjassa katsotaan (liioittelen nyt hieman korostaakseni), että oikea puolisko on yhteys kaikkeen ja vasen on ego. Oikea on se parempi ja vasen se huonompi.

  Oikeasti molemmat aivopuoliskot ovat yhtä tärkeitä ja tasapainoa on saada ne toimimaan yhteistyössä toisiaan täydentäen. "Ego" on sitäpaitsi erittäin tärkeä ihmisenä olemisen kannalta. En usko ollenkaan IOK:in tapaisiin juttuihin, että ego pitää nujertaa. Miksi ihmistietoisuus kehitti kullekin ruumiille oman egon? No tietysti siksi, että jokainen ihminen voisi toimia YKSILÖNÄ! Jos emme koskaan tajuaisi olevamme täällä yksilöinä, ei tapahtuisi henkilökohtaista kehittymistä! Ja uskon, että se juuri on se tärkein syy miksi olemme täällä :) Voin jatkokirjaksi suositella uskomatonta kirjaa Robert A Monroe: "Mahtava matka" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henrica, ensinnäkin kiitos kommenteistasi! Tekeillä oleva juttuni ilmestyy alkusyksystä - kerron sitten kyllä missä :)

   Mutta mitä tulee tuohon puolisko-asiaan, minusta Jill Bolte Taylor kyllä monessa kohtaa myös tekee selväksi, että arvostaa myös vasenta aivopuoliskoaan. Eihän ilman sitä olisi edes syntynyt koko kirjaa, esimerkiksi! Minusta hän pikemminkin korostaa sitä, että menetettyään vasemman puoliskon toimintakyvyn, hän ymmärsi molempien merkityksen ja sen, kuinka hienosti ihmisaivot onkaan rakennettu. Näiden kahden puoliskon "vuoropuhelun" avulla pystymme toimimaan ihmisenä, kehittymään ja luomaan yhteyksiä muihin.

   Ja toki, jaan kanssasi mielipiteen mitä tulee ihmisen tärkeyteen yksilönä!

   Yksilöä arvostaen siis yhteyttä muihin etsikäämme :) Ja kiitos kirjasuosituksesta - katsotaan mistä se käsiini putkahtaakaan ;)

   Poista
 4. Ai vitsi, mäkin haluan tietää, minne kirjoitat! :)
  Ja kiitos kirjavinkistä, pitää hommata toi kirja ehdottomasti.

  VastaaPoista
 5. kellään myydä kyseistä kirjaa jill bolte taylor elämäni oivallus pellitkii@gmail.com

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)