perjantai 27. huhtikuuta 2012

Parasta lomalla: aamu-uni

Tässä taannoin olin melkein kaksi viikkoa lomailemassa lasteni kanssa Lapissa lapsuudenkodissani. Lomalla hiihtelin ja sainpa nauttia mieheni kanssa vähän kulttuuristakin ja olosuhteet olivat muutenkin mitä mukavimmat, auringon paistaessa läpi loman.

Jos pitäisi kuitenkin mainita yksi seikka, mikä oli parasta lomallani, niin se olisi  tämä:

aamu-uni. 

1- ja 3-vuotiaiden lasten työssäkäyvänä äitinä minulla on harvoin tilaisuus nukkua aamulla niin pitkään, kuin haluaisin. Tiedättehän, siihen pisteeseen, kun vähitellen heräilee aamun valoon, toteaa olevansa virkeä ja riittävän levännyt ja valmis nousemaan ylös.

Lomalla sen minulle kuitenkin mahdollistivat vanhempani. Ukki otti mielellään aamuvuoron joka aamu ja auttoi siinä tietenkin mummokin. He nousivat ylös lasten herätessä, käyttivät koirani aamupissalla ja laittoivat aamiaisen joka aamu. Niin, ja pukivat ja vaihtoivat kuivat vaipat 1-vuotiaalle ja viihdyttivät molempia*.

Minä siis nukuin. Yleensä jonnekin 8-9 välille, mikä on minulle suurta luksusta. No, yöt olivat vähän levottomia ja minä hoidin lapset silloin, mutta joka ikinen aamu nukuin niin pitkään kuin halusin. Ahhhhhhhh.

Olipa mahtavaa saada levätä tarpeeksi. Mutta ehkä vielä parempaa siinä oli joku sellainen nuoruudesta tuttu vapauden tunne. Sellainen, kun illalla kaikki muut ovat menneet jo nukkumaan, ja itse voi vielä pitkittää omaa aikaansa lueskellen tai tv:tä katsellen ilman varsinaista hyötytarkoitusta. Voi haahuilla rauhassa, kun tietää, että haahuiluaika ei ole seuraavan päivän voimavaroista pois - sillä aamullahan ei tarvi herätä aikaisin. Kiitos tästä hienosta lomakokemuksesta vanhemmilleni!

Mikä merkitys onkaan nukkumisen ulkopuolisilla tekijöillä siihen, mikä vaikutus sillä meihin on? Jospa nukkumisen kokemukseen vaikuttaa muukin kuin tietty yksilöllinen määrä tunteja laadukkaasti keskeytyksettä? Paljon puhutaan ruoan merkityksestä paitsi ravintona, myös kokemuksena. Entäpä jos samaa voisi soveltaa nukkumiseen? Mikä osuus nukkumisen merkitykseen meille on sen tuomalla fiiliksellä - kuten vaikka tuo yllä kuvaamani vapauden tunne?


* Syntyipä lomalla yhtenä aamuna jopa "muumilumiukko" jo ennen kuin äiti ehti edes aamukahvinsa juoda!



Tämä on 4. kotilääkäri.fi:n unikampis-kirjoitukseni. Aiemmat kirjoitukseni aiheesta:

16.4.2012 Unta tiedossa
19.4.2012 Kuinka selvitä univelasta
22.4.2012 8h... onkin 7h!


2 kommenttia:

  1. Unta siis täälläkin. Yritin aikoinaan kommentoida yhteen uniaiheiseen tekstiisi, mutta jostain syystä selaimeni joskus jää pyörimään eikä kommentti ikinä mene perille.
    Uni on tärkeä juttu. VArsinkin silloin kun sen kanssa on jotain ongelmia, murrr...
    Minulle riittäisi kuuden tunnin unet oikein hyvin, jos vaan tosiaan sen saisi nukkua putkeen ja kunnolla. klo 24-6 olisi ihan superia. Jos yli seiskan nukun, niin tuntuu että koko päivä on pilalla.

    VastaaPoista
  2. Roz, auts, jokin tekninen häiriökö lie!
    Mutta kyllä, uni on tärkeää ja sen merkityksen huomaa usein vasta, kun sen menettää! Ja laatu ehkä vielä tärkeämpää kuin määrä, jos pitää valita.

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)